16 Aralık 2010 Perşembe

fuat için

sevgili arkadaşlarım,

aşağıdaki başvuru metnini okuyunca durumun vehametini anlayacağınızı biliyorum, ama bir kere de burada özetlemek istiyorum.

hepinizin tanıdığı, arkadaşımız fuat bir süredir gemilerde çalışıyordu ve en son çalıştığı gemi 3,5 ay önce somalide korsanlarca kaçırıldı.

açıkçası her ne kadar kaygılansam da ilk baştaki hissim bunun bir macera olduğu ve kısa zamanda sonlanacağı, sonrasında da fuatla bol bol geyiğini yapacağımız yönündeydi... ne de olsa korsanların mürettebatla bir derdi olamazdı ve geminin sahibi şirket fidyeyi ödeyene kadar "misafir" ediliyorlardı. kendimi şimdiden fuatla bunun muhabbetini yapacağımız neşeli günlere hazırlıyordum.

ancak ablasından(banu) dün aldığım bir mesaj ödümü koparttı ve olayın ciddiyeti suratımda bir tokat gibi patladı. banu mailinde, kendisini en son geminin kaptanıyla görüştürdüklerini, bu görüşmede korsanların artık kendilerine verdikleri su ve yiyeceği iyice kestiğini, ölümle tehdit etmeye başladıklarını, her sabah döverek uyandırdıklarını öğrendiğini söyledi... sinirden, kederden ve çaresizlikten gebermek üzereyim.

keşke başta ben olmak üzere, bu maili yazdığım siz sevgili arkadaşlarım eski sat komandoları olsaydık, ekibi yeniden topluyoruz deseydim ve zart diye bi uçağa atlayıp denizleri aştıktan sonra uydu bağlantılı süper bilgisayarımızdan yerini tespit ettiğimiz gemiye bir baskın düzenlemek suretiyle hain korsanları alt ederek fuatı ve diğer masum rehineleri kurtarsaydık.. ya da okuduğum onca süpermen, örümcek adam, conan bana fiziksel olarak da bir şeyler katsaydı.

gerçek dünyadaki seçeneklerimiz malesef sınırlı... aslında seçeneklerimiz nelerdir, onu bile bilmiyorum doğru dürüst. aklıma gelebilen tek şey dış işlerinin web sitesine bakmak oldu ve orada doğrudan başbakanlığa yönlendirilen bir bilgi edinme ve dilekçe hakkı başvuru formu buldum. forma aşağıdaki metni işledim ve gönderdim.

sizden istirhamım, aynı metni, eğer olursa faydalı olabileceğini düşündüğünüz eklemelerle yine aşağıda bulunan linkten ulaşacağınız bilgi edinme formuna işleyerek göndermeniz. yine eğer bir ihtimal dış işlerinde vb tanıdığınız varsa ulaşmaya çalışırsanız da çok iyi olur. ya da aklınıza gelen başka bir şey olursa birlikte bir şeyler becerebilmek için elimden geleni yaparım.

bir faydası olur mu, bilmiyorum. ama denize bir taş attım ve taşın yaratacağı dalga belki somali açıklarına ve fuatın gemisine ulaşır diye umuyorum. keşke elimizden bir şey gelse diye düşüneceğinizi biliyor, fuatın hatırına bir taş da siz atarsınız diye siz bir kaç yakın arkadaşımıza yazıyorum.

sevgilerimle


serdar gümüş




Sayın Yetkili,

Fuat Özçelik ismindeki çocukluk arkadaşım, sahip olduğu sertifika tahtında "Gemi Adamı" olarak çalışmaktadır. Çalışmakta olduğu Malta bandıralı gemi Eylül 2010'da Somali açıklarında seyir halinde iken, Somalili deniz korsanlarınca kaçırılmıştır.

O tarihten beri kendisiyle doğru düzgün iletişim kurulamamış, yine çocukluk arkadaşım olan ablası Banu Özçelik'le 20-30 günde bir olmak üzere çok kısıtlı ve İngilizce görüşmesine izin verilmiş, bu görüşmelerde de geminin sahibi olan Yunan şirketinin ve şirket sahibinin ödeme yapmaya yanaşmadığını, bu sebeple korsanlar arasındaki durumlarının gün geçtikçe sıkıntılı ve dahası tehlikeli bir hal aldığını bildirebilmiştir.

En son görüşmesinde, kendi ifadesiyle "artık kendilerine verilen su ve yiyeceğin iyice azaltıldığını, sürekli ölümle tehdit edildiklerini ve sabahları dövülerek uyandırıldıklarını, her an fiziki ve psikolojik baskı altında olduklarını" söyleyebilmiştir.

Bildiğim kadarıyla gemide 2 Türk personel daha mevcuttur.

Sunulan durum muvacehesinde bilginize başvurma ve aşağıda arz olunacak taleplerde bulunma zarureti hasıl olmuştur. Şöyle ki,

1- Devletimizin ve Dış İşleri Bakanlığımızın yurt dışında bu tür zor durumlarda kalan Türk vatandaşlarını selamete ulaştırmak ve vatana dönüşlerini sağlamak için yapabilecekleri ve bunun için izlediği prosedür nedir?

2- Durumun vehameti ve aciliyeti karşısında başkaca yollar izleme imkanı mevcut mudur?
3- Bugüne kadar bu olay özelinde Fuat Özçelik ve diğer 2 Türk personel hakkında tarafınıza ve/veya Dış İşleri Bakanlığımıza yapılmış başvurular üzerine her hangi bir gelişme meydana gelmiş midir?

4- Türk hükümetinin ve Dış İşleri Bakanlığı'nın bu olayla ilgileri ve çözümüne katkıları ne seviyededir?

5- Bir Türk vatandaşının başına gelen bu olaya seyirci ve ilgisiz kalınmayacağına emin olmakla birlikte, politik ve fiili bir acziyet veya imkansızlık halinde bireysel olarak izleyebileceğimiz yollar var mıdır?

Olayın hassasiyetle takip ile gereğinin acilen ifa edileceğine inanıyor, tarafıma en uygun sürede cevap verilmesi hususunu da bilgi ve takdirlerinize arz ediyorum.

Saygılarımla

2 yorum:

  1. Serdar merhaba,

    Ben Bahadır, Fuat'ın arkadaşıyım.
    Sana ulaşabilmem için bana bir e-posta adresi ya da telefon numarası yollayabilir misin?

    YanıtlaSil
  2. sergum@hotmail.com
    'fuat' baslikli bi mail atarsan oradan gorusebiliriz
    sevgiler

    YanıtlaSil